Strunjirea exterioara

Foarte multe dintre piesele care intra in componenta masinilor, dispozitivelor, stantelor si matritelor, sculelor aschietoare etc. au suprafete cilindrice exterioare (arbori, roti etc. ), care se realizeaza prin strunjire.

Pentru a fi strunjite la exterior, piesele cilindrice trebuie sa fie prinse pe strung astfel incat sa li se poata imprima miscarea de rotatie de catre axul principal. Cele mai folosite sisteme de prindere sunt : intre varfuri (fig. A), in universal (fig. B), intre varfuri cu sprijinirea in luneta fixa (fig.C) sau in luneta mobile (fig. D).

Indiferent de sistemul de prindere folosit, acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : sa asigure o pozitie corecta a piesei in timpului lucrului, sa nu deformeze piesa, sa asigure rapiditatea prinderii si desprinderii, sa fie simplu si usor.

Metoda cea mai raspandita de prelucrare a pieselor pe strunguri o constituie strunjirea intre varfuri, deoarece ea permite mutarea piese de pe o masina pe alta, fara a necesita o noua centrare.

Pentru ca sa poata fi centrata intre varfurile strungului, piesa trebuie sa fie prevazuta pe fetele frontale cu gauri de centruire care au o parte conica identica cu cea a varfurilor.

Centruirea reprezinta operatia de marcare a centrelor si de executare a gaurilor respective. In functie de foarma geometrica, se deosebesc doua feluri de gauri de centruire:

  • gaura de centruire normala fara con de protectie (fig. E)
  • gaura de centruire cu con de protectie (fig. F)
Fig. E _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ Fig. F

Cel de-al doilea tip de gaura de centruire se foloseste in special la piesele care sunt supuse unui numar mare de operatii.

Strunjirea suprafetelor cilindrice exterioare se realizeaza printr-o operatie de degrosare caracteristica prin adancimi si avansuri de aschiere mari, urmata, in functie de netezimea impusa, si de operatia de finisare caracterizata prin adancimi si avansuri de aschiere mici. Pentru degrosare se folosesc cutite drepte sau incovoiate care, de obicei, sunt prevazute cu placute din otel rapid sau carburi metalice.

Strunjirea exterioara