Procedee de prelucrare a pieselor prin aschiere
  • Miscari specifice prelucrarilor prin aschiere. Prin aschiere se obtin piese de cele mai diferite forme, dimensiuni si netezime ale suprafetelor. Pentru efectuarea prelucrarii prin aschiere este necesar sa existe o miscare relativa intre piesa supusa prelucrarii si scula aschietoare. Aceasta miscare se compune din miscarea principala de aschiere si miscarea secundara, numita si miscare de avans.

    Miscarea principala de aschiere este miscarea care asigura indepartarea aschiilor. Miscarea principala poate fi de rotatie sau rectilinie.

    Miscarea de avans determina aducerea unor noi starturi de material in fata taisului sculei, in scopul repetarii procesului de aschiere in straturile successive ale adaosului de prelucrare. In procesul de aschiere, scula sau piesa prelucrata pot executa una sau, pe rand, mai multe miscari de avans.

Miscarile folosite in procesul de aschiere pot fi obtinute manual sau mecanic. In cazul actionarii mecanice, masinile care imprima miscarea sculelor aschietoare si pieselor se numesc masini-unelte.

  • Clasificarea diferitelor procedee de aschiere. Felul in care sunt realizate miscarile in procesul de aschiere caracterizeaza tipul de masini-unealta, precum si procedeul de prelucrare. Cele mai raspandite procedee de prelucrare prin aschiere sunt: strunjirea, gaurirea, frezarea, rabotarea, mortezarea, brosarea si rectificarea.

Strunjirea – este procedeul de prelucrare prin aschiere la care miscarea principala este intotdeauna o miscarea de rotatie, iar miscarea secundara (de avans) este de obicei rectilinie.

In general, la strunjire, piesei I se imprima miscarea principala (de rotatie), iar cutitului miscarea de avans.

Gaurirea – este prelucrarea prin aschiere la care scula de gaurire (burghiul) executa de obicei atat miscarea principala de aschiere (miscarea de rotatie) cat si cea de avans (rectilinie), piesa Ramanand fixa.

Rabotarea – este procedeul de prelucrare prin aschiere la care miscarea principala de aschiere este o miscare rectilinie in plan orizontal a cutitului de rabotat sau a piesei prelucrate ; miscarea de avans executata cu intermitenta de sculasau de piesa, este tot rectilinie.

Mortezarea – este procedeul de prelucrare la care miscarea principala de aschiere este miscarea rectilinie, in plan vertical, a cutitului, iar miscarea de avans este rectilinie orizontala si este efectuata cu intermitenta de piesa.

Dupa cum se observa, rabotarea si mortezarea sunt procedee asemanatoare.

In cazul Brosarii – scula cu mai multe taisuri, numita brosa, executa miscarea principala de aschiere, care de obicei este rectilinie, fiecare dinte al brosei lucrand ca un cutit de rabotat. La brosare, miscarea de avans lipseste, fiind realizata prin constructia brosei, datorita diferentei de inatime a dintilor.

Frezarea – este procedeul de prelucrare prin aschiere la care scula, numita freza, formata din mai multe cutite asezate pe o circumferinta, executa o miscare de rotatie (miscarea principala), miscarea de avans fiind rectilinie si apartinand piesei sau frezei.

Rectificarea – este procedeul de prelucrare prin aschiere la care scula (disc abraziv) executa o miscare de rotatie (miscarea principala), iar piesa, miscarea de avans.

In afara procedeelor enumerate, in practica se folosesc nenumarate alte procedee.

  In legatura cu procedeele de prelucrare prin aschiere amintite trebuie mentionat faptul ca exista numeroase variante ale lor, la care miscarile folosite difera de cele descrise.

Procedee de prelucrare a pieselor prin aschiere
Etichetat pe: