Noțiuni despre așchierea Metalelor

Piesele care intra in componenta diferitelor masini si aparate, a dispozitivelor, stantelor si matritelor trebuie sa aiba anumite forme, dimensiuni si netezime a suprafetelor, care se obtin in general, prin urmatoarele procedee tehnologice de baza : turnare, presare, sudare si aschiere.

Prin primele trei procedee se obtin in majoritatea cazurilor piese neprecise, urmand ca ele sa fie aduse la forma si dimensiunile definitive, prin indepartarea surplusului de material sub forma de aschii, cu ajutorul unor scule speciale (cutite, burghie, freze etc.)

Piesa care urmeaza sa fie prelucrata prin aschiere se numeste semifabricat, iar cea care rezulta in urma prelucrarii, piesa finita. Stratul de material rezultat din diferenta dintre dimensiunile semifabricantului si cele a piesei finite se numeste adaos de prelucreare. El este indepartat de pe semifabricat sub forma de aschii.

Adaosul de prelucrare poate fi indepartat prin una sau mai multe treceri succesive ale sculei aschietoare, inlaturandu-se de obicei mai intai un strat gros de material – operatie de degrosare si apoi straturi mai subtiri – operatie de finisare. Prelucrarile de degrosare sunt operatii simple si putin precise, suprafetele prelucrate avand o rugozitate mare. Prin prelucrarile de finisare se realizeaza dimensiuni precise, cu tolerante stranse si calitate superioara a suprafetelor, impuse de desenul de executie al pieselor.

Noțiuni despre așchierea Metalelor